Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ako Zem ovplyvnila vývoj ľudstva

Kniha Pôvod od profesora Lewisa Dartnella býva svojím významom prirovnávaná k bestselleru Sapiens od Yuvala Noaha Harariho. Prepájaním vedeckých odborov od geológie cez antropológiu po energetiku predkladá kompaktný obraz o dejinách Zeme a vplyvoch formujúcich vývoj ľudstva. Naše životy sú príliš krátke, aby sme zaznamenali zmeny odohrávajúce sa v mnohonásobne dlhších časových horizontoch. Dartnell nám ponúka túto perspektívu a ukazuje, ako môže jednotlivec porozumieť svojmu miestu v neuveriteľne dlhom procese.

Rozumieme, ako fungujú geologické javy? Sme ich súčasťou? Úvod knihy Pôvod s podtitulom Ako Zem ovplyvnila vývoj ľudstva nás oboznamuje s náhľadom na pozíciu každého z nás na planéte Zem. Či už si to pripustíme, alebo nie: „Soľ vo vašom pote a slzách, vápnik vo vašich kostiach a železo vo vašej krvi erodovali z hornín v zemskej kôre. A síru v molekulách proteínov vo vašich vlasoch a svaloch vyvrhli sopky.“ (s. 7) Náš pôvod (umiestnený v hlbokej minulosti do východnej Afriky) a neustále prebiehajúce klimatické zmeny umožnili migráciu vývojových vetiev človeka po celých kontinentoch. Podoby krajiny a klíma v jednotlivých regiónoch zásadne formovali civilizácie a o tom, ako globálne otepľovanie, nedostatok zrážok a následné vysychanie ovplyvnia už naše životy, sa dozvedáme dokonca priebežne doslova každý deň.

Profesor Lewis Dartnell sa okrem akademickej kariéry na Westminsterskej univerzite venuje aj popularizácii vedy, býval hosťom v reláciách BBC, zúčastnil sa na TED a známym sa stal po publikovaní knihy The Knowledge. How to Rebuild Our World from Scratch, v ktorej sa venuje sumarizácii vedeckých a technických poznatkov nutných na obnovu civilizácie po potenciálnej kataklizme. V Pôvode sa zameral na veľké časové obdobia, počas ktorých prebiehajú procesy typu pohybov tektonických platní, formovania nerastných ložísk (napr. vápenca, dreva, hliny, kovov), význam oceánov, ale aj púští.

V deviatich kapitolách obsiahlo a zanietene predkladá nezvyčajný obraz sveta. Od pôvodnej migrácie a osídľovania pod vplyvom klimatických zmien umožňujúcich prežiť predkom dnešného človeka aj v iných častiach planéty ako v Afrike sa postupne presúva k vzniku civilizácií na špecifických miestach Zeme. Vysvetľuje pritom, aké dôležité postavenie vtedy aj dnes zohrávali morské úžiny, veľké rieky, domestikácia zvierat (tu je vynikajúci príklad vytvorenia enzýmu v ľudských črevách, ktorý umožňuje piť mlieko a produkuje sa celý život, zatiaľ čo u iných cicavcov len u mláďat). Dartnell vysvetľuje poctivo a zrozumiteľne, čítanie dokáže rozmnožiť naše vedomosti aj o netušené informácie aj súvislosti. V texte sa plynulo presúvame od prírodných vied k historickým okolnostiam (napr. zámorské cesty, vedecké objavy a pod.) a k vysvetľovaniu, prečo sa asi udalosti odohrali daným spôsobom.

Z celej knihy vidieť, že autora témy veľmi bavia, má ich vyargumentované, predkladá fakty, píše jasne, podnecuje zvedavosť, čo nás čaká na ďalších stránkach. Najväčším prínosom Dartnellovho prístupu je časová perspektíva, v akej sa ukazuje život ľudí vo vzťahu k planetárnym procesom, ktoré nemáme pod kontrolou (aj keď na globálnom otepľovaní máme značný podiel), hoci sme ich aktívnou súčasťou. Ako ďalšie čítanie na niektoré vybrané témy, hlavne pri otázkach energetiky, je určite vhodné odporučiť nedávno vydanú knihu Václava Smila Ako naozaj funguje svet alebo pri civilizačných témach zase Osudy ľudských spoločností od Jareda Diamonda, rovnako z edície Civilizácia.


Lewis Dartnell: Pôvod. Ako Zem ovplyvnila vývoj ľudstva
Preklad: Tomáš Mrva
Premedia, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Pôvod

Pôvod

Dartnell Lewis

Kniha Pôvod odhaľuje ohromujúci vplyv zeme pod našimi nohami na podobu ľudských civilizácií – od pestovania prvých plodín až po zakladanie moderných štátov. Nie náhodou býva prirovnávaná k takým významným knihám ako Diamondove Osudy ľudských spoločností.

Kúpiť za 15,26 €

Podobný obsah

Natašin tanec

Recenzie

Natašin tanec

Treba nám teraz čítať o Rusku? Zaraz odpovedám, že rozhodne áno. V zásade čo najviac do hĺbky, aby sme mali stále jasne na zreteli, čo je tento navždy prekliaty kusisko sveta zač. Relevantných poznatkov o ňom teda nemôže a nesmie byť nikdy dosť. Snažiť sa v historických, politických, duchovných i kultúrnych súvislostiach komplexne porozumieť skutočne dlhodobému spoločenskému vývoju v tomto rozľahlom regióne má byť organickou súčasťou všetkých rozhľadených a demokraticky zmýšľajúcich jednotlivcov či rovno celých komunít.

Budúcnosť geografie

Recenzie

Budúcnosť geografie

Oprieť sa lakťami o zem a zadívať sa na nočné nebo. Čo je tam, za tým striebristým svetom malých svetielok? Ak do úvahy pustíme matematiku a fyziku, dokážeme byť múdrejší nielen naoko, ale priblížiť sa, no, ťažko určiť čomu. Nekonečnu? Nekonečno je abstraktné. Nová kniha od Tima Marshalla v preklade Tomáša Mrvu z vydavateľstva Premedia – Budúcnosť geografie sa zaoberá praktickými problémami spojenými s kozmom a prináša politický pohľad na vesmír – astropolitiku.

Zmätenosť

Recenzie

Zmätenosť

Hovoril som si, že aj keby som písal prvú recenziu v živote, tento názov bude ako volejbalová lopta na smeč. Po skúsenostiach s predošlými príbehmi od Richarda Powersa som vedel, že to tak však nutne nemusí byť. Rýchlym čitateľom môže spôsobiť problémy, ale trpezlivých štedro, ó, veľmi štedro odmení. Išiel som do toho teda s tým. Vydavateľstvo Premedia poteší toto leto aj tých, ktorí si chcú knihy odložiť na jeseň.