Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Impérium musí zomrieť

Michail Zygar je učinené monštrum. Ešte stále mladý (1981) ruský reportér, investigatívny novinár, spisovateľ a filmár toho stihol už naozaj dosť. Založil nezávislú internetovú televíziu. Pôsobil ako vojnový korešpondent v Iraku a Kirgizsku. Vydal zopár veľmi dôležitých spravodajských kníh, či už v spolupráci s inými autormi alebo v sólovej réžii. Jeho dokumentaristický text Všetci mocní Kremľa pojednávajúci o fungovaní súčasnej oficiálnej ruskej štátnej moci vyvolal ohromný ohlas doma i vo svete a Zygar sa ním výborne etabloval aj u nás.

S najnovšou autorovou prácou sa však obrátime do minulosti. Impozantná kniha Impérium musí zomrieť. Revolučný pád Ruska 1900-1917 nás totiž vráti o viac než sto rokov dozadu. Ocitneme sa tak v jednej mimoriadnej historickej epoche, ktorá, som o tom pomerne silno presvedčený, zrejme najzásadnejším spôsobom ovplyvnila to, ako vyzerá dnešná geopolitická mapa sveta.

Ruská ríša medzi rokmi 1900-1917, to je obdobie nanajvýš pozoruhodné a veľmi špecifické. Cárizmus vládne už pridlho. Dochádza mu dych, v ťažko skúšanej spoločnosti narastá nepokoj, mocnejú ľudové protesty, stále častejšie sa vynárajú masové vzbury obyvateľstva. Bez nevyhnutných zmien a účinných reforiem je, zdá sa, jeho čas naplnený. V tejto neľahkej situácii sa však črtá zaujímavé a v kontexte dlhodobého historického vývoja v danom regióne i veľmi odvážne riešenie: liberalizmus! Jeden raz, jeden jediný raz za celý svoj dlhočizný život sa ruský obor nadýchne slobody.

Výsledok je nevídaný: kontakt s demokraciou a následnými pokusmi o budovanie reálnej občianskej spoločnosti naštartuje až nečakaný progres. Napriek všetkým chybám sa zaostalí Rusi dokážu zaradiť k najpokrokovejším súdobým spoločnostiam. V mnohých aspektoch zvyšok sveta dokonca predbehnú. Žiaľ, milostný románik s demokratickými hodnotami a otvorenou slobodnou societou má len veľmi kratučké trvanie. V blízkej budúcnosti bude sloboda navždy rozdrvená boľševizmom a následnou občianskou vojnou, ktorú nie len autor knihy (podobne ako autor tejto recenzie) považuje za najväčšiu dejinnú tragédiu modernej doby.

Car Mikuláš II. s rodinou

Práve o tomto „medzidobí“ Michail Zygar podrobne pojednáva, pričom učebnú látku rozdelil do štrnástich extrémne obsažných, ale veľmi zrozumiteľných kapitol. Na spracovávanú problematiku nazerá z rôznych spoločenských perspektív. Opiera sa o historické fakty a mnohé osobné výpovede zainteresovaných historických postáv z vtedajšieho politického, umeleckého či náboženského spektra. Vytvára tak mimoriadne presný historický dokument dôkladne mapujúci všetky dôležité udalosti viažúce sa k danej dobe.

Rozprávanie má výbornú dramaturgiu. Jednotlivé kapitoly sú správne rozkúskované do menších podkapitol, takže čitateľ(ka) nestráca pozornosť a to skutočne obdivuhodné kvantum presných informácií dokáže veľmi dobre vstrebať. Stručne povedané, holé fakty dostávajú v Zygarovej interpretácii plnokrvný život, k čomu výrazne prispieva i jeho nepopierateľný literárny talent. Už beztak rozsiahla textová masa tým navrch získava ďalší úchvatný rozmer – onen typicky ruský, mohutný, širokorozchodný epický nádych.

Michail Zygar navyše rozpráva v prítomnom čase. Osobne to považujem za veľmi logický ťah, keďže historický dopad minulosti na súčasnosť je nepopierateľný. Autor napríklad veľmi presvedčivo demonštruje, s akou prirodzenou ľahkosťou si mnoho z praktík predošlých politických systémov osvojila súčasná putinovská klika. (Poznámky pod čiarou vravia jasnou rečou.)

Impérium musí zomrieť je zrejme najlepšia doterajšia Zygarova práca. Erudovaná, kritická a objektívna. Zároveň podmanivá, živá a strhujúca ako najfajnovejšie Tolstého či Pasternakovo umenie. Neraz celkom absurdná a nepochopiteľná. Často trpká, občas i úsmevná a humorná. V každom ohľade však prinášajúca fascinujúci vzdelávací zážitok v precíznom literárnom balení.

Toto je bez debaty jedna z najzásadnejších kníh súčasnosti. Grandiózne historické kino. Michail Zygar je korunovaný cár súčasnej reportáže.


Michail Zygar: Impérium musí zomrieť. Revolučný pád Ruska 1900-1917

Vydal: Absynt 2019

Preklad: Samuel Marec

688 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Imperium musí zomrieť

Imperium musí zomrieť

Michail Zygar

Rusko všetci dobre poznáme. Ale je to naozaj pravda?

Kúpiť za 22,49 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.