Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Jeseň: osobná aj politická

Aňa Ostrihoňová pre Rádio_FM 3. decembra odporúčala novinku Jeseň od škótskej spisovateľky Ali Smith. Prvý diel z pripravovanej tetralógie bol nominovaný na Man Bookerovu cenu a The Guardian ho zaradil na 8. miesto v rebríčku 100 najlepších kníh 21. storočia.

Ali Smith, ktorej patrí jeden z najzaujímavejších hlasov anglofónnej literatúry, sa v turbulentnom období roku 2016 rozhodla napísať kvarteto románov nazvaných podľa ročných období, pričom jej pohnútky boli politické.

V románe Jeseň je však osobné politickým. Ali Smith svojím typickým úsporným, takmer impresionistickým štýlom zachytáva priateľstvo medzi tridsaťdvaročnou vysokoškolskou učiteľkou a storočným Danielom Gluckom.

Elisabeth učí dejiny umenia, ku ktorým ju priviedol Daniel, keď ju v detstve naučil predstavovať si obrazy, ktoré kreslil slovami. „Aké umenie vzíde z týchto čias?“ pýta sa Elisabeth o dvadsať rokov neskôr na jeseň po referende o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

Román Jeseň je jednou veľkou skladačkou, kde realistické pasáže z Elisabethinho života, striedajú surreálne Danielove komatózne vízie, keď si predstavuje, ako uviazol v kmeni stromu. Súčasná nálada vo vidieckom Anglicku sa prelína s Danielovými spomienkami na druhú svetovú vojnu, jeho nemecký pôvod, zajatie jeho sestry v Nice.

Pochmúrnu jeseň však prežiari prvý sneh, vianočné svetlá a aj zima sa raz skončí, príde jar a na záver Smithovej kvarteta nás čaká Leto.


---------------------

Ali Smith: Jeseň

Artforum, edícia -klad, 2019



Zobraziť diskusiu (0)

Jeseň

Jeseň

Ali Smith

V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého. Ich priateľstvo sa začalo náhodou, boli susedmi, no postupne sa zbližovali najmä cez umenie a to, že si jeden na druhého našli čas. Román je tiež označovaný ako prvý skutočne pobrexitový, keďže reflektuje súčasné dianie vo Veľkej Británii.

Kúpiť za 12,00 €

Podobný obsah

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Paulína Čuhová , Michal Hvorecký , Judith Hermann

​Judith Hermann vydala minulý rok po siedmich rokoch román Daheim, ktorý práve vyšiel v preklade Michala Hvoreckého pod názvom Domov (Artforum, 2021) v slovenskom jazyku. Autorka ostáva verná témam, ktorým sa venovala aj v predošlých románoch, len postavy sú staršie. Domov je opäť generačným písaním a mimoriadne vydareným vystihnutím existenciálneho pocitu generácie štyridsiatnikov. O preklade tohto výnimočného románu sa s Michalom Hvoreckým rozprávala Paulína Čuhová.

Krajina kníh: Ali Smith, Jeseň

Správy

Krajina kníh: Ali Smith, Jeseň

Dnes si predstavíme Ali Smith, škótsku spisovateľku a novinárku, známu po celom svete. Finalistku prestížnej Man Bookerovej ceny, ktorá sa prvýkrát predstaví aj čitateľom v slovenčine. Prečítajte si prepis z rozhlasovej relácie Krajina kníh venovaný škótskej adeptke na Nobelovu cenu Ali Smith a vypočujte si podcast celej relácie.