Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Krajina kníh: Ali Smith, Jeseň

Dnes si predstavíme Ali Smith, škótsku spisovateľku a novinárku, známu po celom svete. Finalistku prestížnej Man Bookerovej ceny, ktorá sa prvýkrát predstaví aj čitateľom v slovenčine. Prečítajte si prepis z rozhlasovej relácie Krajina kníh venovaný škótskej adeptke na Nobelovu cenu Ali Smith a vypočujte si podcast celej relácie.

Jej knihy získali mnohé nominácie a ocenenia, medzi nimi aj prvé dva diely tetralógie ročných období Jeseň a Zima.

Pavol Lukáč a Kristína Svrčková preložili do slovenčiny prvý z románov s názvami podľa ročných období – Jeseň. Toto dielo je tiež označované ako prvý skutočne pobrexitový román, keďže reflektuje súčasné dianie vo Veľkej Británii.

Ali Smith pravidelne publikuje recenzie a články v časopisoch, píše poviedky a romány. Jej prvá zbierka poviedok Voľná láska a iné poviedky obdržala Cenu za škótsky literárny debut roku a Cenu Škótskej rady pre umenie.

Jej prvý román Ako z roku 1997 sa stretol s pozitívnym ohlasom kritiky. Odohráva sa v Škótsku a v Cambridgei a rozpráva o nerozlučnom priateľstve z detsva.

Autorkin druhý román Hotel Svet získal Cenu Encore a dve Ceny Škótskej rady pre umenie a tiež sa dostal do úžšej nominácie na Orange Prize a Booker Prize. Odohráva sa v priebehu jedinej noci a rozpráva príbehy piatich rôznych postáv, z ktorých jedna je duchom slúžky, ktorá zomrela pri záhadnej nehode.

Jeseň je autorkinou prvou knihou preloženou do slovenčiny. V češtine sú dostupné viaceré staršie tituly: Ztráty a nálezy, Jiné povídky a jiné povídky, Hotel svět a Tam někde za duhou.

Román Ali Smith vyšiel vo vydavateľstve Artforum v edícii –klad, ktorá ponúka knihy pre náročnejších čitateľov. Prináša na slovenský knižný trh spisovateľov a spisovateľky, ktorí sa neprehliadnuteľne hlásia o svoje miesto na svetovej literárnej scéne a ktorých diela si v zahraničí vyslúžili veľký ohlas kritiky aj čitateľov. Artforum pripravuje vydanie celej tetralógie.


--------------------------------------------------------------------

Vypočujte si záznam celej relácie Krajina kníh venovanej spisovateľke Ali Smith a jej románu Jeseň, ktorá bola vysielaná 11.12. 2019 na Rádiu Regina Stred.

Autorkou relácie je Mária Danadová

Autorkou recenzie je Aňa Ostrihoňová

Ukážku číta Jana Pilcová




Zobraziť diskusiu (0)

Jeseň

Jeseň

Ali Smith

V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého. Ich priateľstvo sa začalo náhodou, boli susedmi, no postupne sa zbližovali najmä cez umenie a to, že si jeden na druhého našli čas.

Kúpiť za 12,00 €

Zima

Zima

Ali Smith

Držiteľka mnohých ocenení, škótska spisovateľka Ali Smith pokračuje v tetralógii ročných období. Zima je nespútaný román plný nehy, spravodlivého hnevu a štedrosti.

Kúpiť za 12,00 €

Podobný obsah

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Paulína Čuhová , Michal Hvorecký , Judith Hermann

​Judith Hermann vydala minulý rok po siedmich rokoch román Daheim, ktorý práve vyšiel v preklade Michala Hvoreckého pod názvom Domov (Artforum, 2021) v slovenskom jazyku. Autorka ostáva verná témam, ktorým sa venovala aj v predošlých románoch, len postavy sú staršie. Domov je opäť generačným písaním a mimoriadne vydareným vystihnutím existenciálneho pocitu generácie štyridsiatnikov. O preklade tohto výnimočného románu sa s Michalom Hvoreckým rozprávala Paulína Čuhová.

Jeseň: osobná aj politická

Recenzie

Jeseň: osobná aj politická

Aňa Ostrihoňová pre Rádio_FM 3. decembra odporúčala novinku Jeseň od škótskej spisovateľky Ali Smith. Prvý diel z pripravovanej tetralógie bol nominovaný na Man Bookerovu cenu a The Guardian ho zaradil na 8. miesto v rebríčku 100 najlepších kníh 21. storočia.