Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Krajinný román získal prestížnu Lipskú knižnú cenu

Minulý týždeň sa v Lipsku niesol v znamení čítačiek, prezentácií beletrie, poézie, prekladov, odborných publikácií, pódiových rozhovorov, diskusných fór, výstav a filmových večerov. Každý rok býva centrom záujmu prestížneho Lipského knižného veľtrhu jedna krajina – tento rok to bolo Rumunsko s mottom Romania. Zoom. Rumunsko malo možnosť predstaviť svoju pestrú kultúrno-literárnu scénu na viac než 50 podujatiach, v rámci ktorých sa podarilo prezentovať tie najzaujímavejšie a najúspešnejšie diela rumunskej literatúry, ako aj takmer 40 celkom čerstvých prekladov. K vrcholom programu patrili Romanian Film Days a hudobno-literárna performancia nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Herty Müller a hudobníčky Adei Milea.

15. 3. 2018 udelila porota renomovanú Lipskú knižnú cenu za rok 2018 prekladateľke a spisovateľke Esther Kinsky (1956) za román „Hain. Geländeroman“ (Hain. Krajinný román, 2018, Suhrkamp)

Esther Kinsky rozpráva o troch talianskych cestách prostredníctvom ženskej rozprávačky. Nie sú to však turisticky známe chodníčky, ale tie celkom neznáme, periférne. Jej vnímanie a následné detailné rozprávanie je meditatívne, reflexívne a smutné, pričom pôsobí úplne tichučko, až nadzmyslovo. Čítanie tejto knihy si vyžaduje pomalosť, ktorá dnes patrí medzi jednu z najväčších vzácností. Vyžaduje si zároveň trpezlivosť, lebo inak čitatelia nezachytia detail a jeho nuansy.

Témou knihy však nie je samotné cestovanie, ale prekonávanie smútku a hľadanie útechy, pretože tú možno nájsť len vtedy, keď sa človek zriekne nečinnosti a opäť sa naučí vnímať a pomenúvať. V krátkych kapitolách rozprávačka hovorí o smútku a troch miestach v Taliansku, pričom jej rozprávanie sa zameriava predovšetkým na krajinu, prírodu - ich danosti a možnosti, každodennosť obyvateľov, aby svoj život v cudzine nejako a o niečo ukotvila.

Dva mesiace po smrti milovaného partnera sa bezmenná hrdinka (alter ego spisovateľky, ktorá tiež stratila manžela) vydáva uprostred zimy na svoju vlastnú „taliansku cestu“ - do Olevano Romana, malého mestečka v kopcoch severovýchodne od Ríma alebo do Valli di Comacchio, lagúny v delte rieky Pád, vodného sveta ovládaného spolovice vtáctvom a spolovice vzdorujúcou ornou pôdou. Pomedzi objavovania krajiny v horách a v nížine vráti tretia cesta rozprávačku späť do detstva. Ako fragmentárne filmové sekvencie sa vynárajú spomienky na množstvo ciest Talianskom v sedemdesiatych rokoch, v ktorých dominuje postava otca.

Rozprávačkine reálne výpravy po talianskej krajine v prítomnosti sa tak stávajú zároveň aj subtílnou cestou po vnútornom teréne, spracúvaním bolesti precíznym a veľmi citlivým pohľadom.


Paulína Š. Čuhová

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Senzácia vo Frankfurte

Správy

Senzácia vo Frankfurte

Kim de l’Horizon (2666) vyštudovalo germanistiku v Slonovinovej veži a literárne plakanie v Bieli a čarodejníctvo u Starhawkovej. A dnes vo Frankfurte vyhralo Nemeckú knižnú cenu za rok 2022. Namiesto ďakovného prejavu zaznela pieseň Nightcall od francúzskeho elektrohousového umelca Kavinského a politické vyhlásenie, pri ktorom si de l´Horizon oholilo vlasy – na znak solidarity s protestujúcimi iránskymi ženami so slovami: „Je to znamenie proti nenávisti a za lásku. A boj všetkých ľudí, ktorých utláčajú kvôli ich telu.“

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Správy

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Sedemčlenná porota zverejnila dlhoočakávaný zoznam šiestich po nemecky napísaných románov, z ktorých iba jeden 17. októbra 2022 získa Nemeckú knižnú cenu dotovanú sumou 25 000 eur.

Lipská knižná cena 2022

Správy

Lipská knižná cena 2022

17. marca 2022 sa v Lipsku udeľovala prestížna knižná cena v troch kategóriách, ktorú si víťazi a víťazky prevzali v impozantnej veľtržnej sklenenej hale. O cene rozhodla sedemčlenná porota pod vedením literárnej kritičky Insy Wilke.