Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Lipská knižná cena 2021 – nominácie

O Lipskej knižnej cene zvyknem každoročne písať „in medias res“ – čiže v marci. Tento rok som už dlhšie síce usilovne klikala, hľadala náznaky nominácií v denníkoch a časopisoch a očakávala zverejnený shortlist, ale potom v pandemickom šialenstve, po vyše ročnom home office a so školáčkou na dištančnom vzdelávaní mi týždeň, keď tie dlhoočakávané výsledky vyhlásili, ušiel. Radosť po jeho prečítaní je však o to väčšia... Veď sa dočítate.

Dôležité je poznamenať, že napriek pandémii, neskoršiemu termínu a komplikáciám nebola kontinuita tejto prestížnej súťaže ničím narušená a odovzdávanie cien sa uskutoční ‒ samozrejme, v digitálnej forme ‒ 28. mája 2021. Porota na čele s Jensom Biskym v kategórii beletristiky nominovala tento rok predovšetkým ženské autorky. Na zozname sa ocitla jedna z najväčších súčasných rakúskych spisovateliek a grande dame rakúskej avantgardy Friederike Mayröcker, oceňovaná nemecká spisovateľka Iris Hanika, nemecká spisovateľka a psychologička Helga Schubert, jedna z najslávnejších spisovateliek svojej generácie Judith Hermann a švajčiarsky spisovateľ a novinár Christian Kracht. Keď rozmýšľam nad týmto shortlistom, viem len jedno – nechcela by som byť v porote.

Kontroverzný švajčiarsky autor Christian Kracht (1966), ktorý na literárnu scénu vstúpil šokujúcim románom Faserland (Zem vlákien, 1995) sa tento rok bude o cenu uchádzať s románom Eurotrash (Kiepenheuer & Witsch). Rozprávač z románu Zem vlákien sa ocitne v aj tomto románe a opätovne sa vydáva na cestu – tentoraz však nie na cestu vlastným vnútrom, ale snaží sa prostredníctvom techniky spomínania prepátrať aj temné priepasti rodinnej histórie, ktorá je tragicky, ale i komicky prepojená s príbehom Švajčiarska. Eurotrash je šelmovský román, v ktorom sa autor intenzívne a s radosťou hrá s fikciou a realitou a podobne ako v Zemi vlákien je poriadne sarkastický.

Nemecká spisovateľka a psychologička Helga Schubert (1940) patrí ku generácii spisovateľov a spisovateliek bývalej NDR a na dlhšie obdobie sa z literárnej scény stiahla. Minulý rok však získala hlavnú cenu literárnej súťaže Ingeborg Bachmann-Preis a tento rok sa so zbierkou poviedok O vstávaní (Vom Aufstehen, dtv) právom ocitla na shortliste Lipskej knižnej ceny. H. Schubert vo svojich miniatúrach jednoduchým jazykom rozpráva o povojnovej generácii, ktorá prišla o detstvo, o svojom vzťahu s matkou, absurditách bývalej NDR, pričom vychádza zo zážitkov, skúseností a detailných pozorovaní vlastného života.

Oceňovaná nemecká spisovateľka Iris Hanika (1966) vo svojom ostatnom – intertextuálnom - románe Echos Kammern (Literaturverlag Droschl) čitateľom a čitateľkám ponúka bohémsky príbeh staršej berlínskej poetky, ktorá sa v New Yorku na párty, ktorú usporadúva Beyoncé, zamiluje do oveľa mladšieho muža, ktorý píše dizertáciu o ukrajinskom Národnom hnutí. Román, ktorý možno nazvať aj kozmopolitnou iritujúcou a provokačnou veľkomestskou romancou, sa vyznačuje virtuóznym jazykovým spracovaním a prepracovanými literárnymi postupmi.

Friederike Mayröcker (1924) – svetoznáma rakúska poetka, prozaička, rozhlasová autorka a držiteľka prestížnej ceny Georga Bűchnera, víťazka Rakúskej knižnej ceny a mnohých ďalších, je tento rok na cenu nominovaná dielom nachádzajúcim sa na pomedzí poézie a prózy „keď ráno a machovo zelená. Podídem k oknu“ ("da ich morgens und moosgrün. Ans Fenster trete", Suhrkamp), v ktorom sa spolu s autorkou môžeme ponoriť do vymyslených dialógov, rozhovorov autorky so sebou samou, myšlienok, pozorovaní, lyrických rozhovorov so spolupútnikmi v nádhernom poetickom jazyku, ktorý Mayröcker aj v pokročilom veku (96) dokázala veľmi vtipne obohatiť o mediálne výpovede (napríklad aj z instagramovej prítomnosti).

Pre slovenských čitateľov a čitateľky je toto najradostnejšia správa. Na shortlist Nemeckej knižnej ceny bola nominovaná aj veľmi obľúbená autorka Judith Hermann (1970), ktorej špecifické romány a poviedky písané redukovaným jazykom pôsobiacim na prvý pohľad veľmi skromne (pričom to, čo sa nachádza medzi riadkami a za samotným textom, je o to väčšie) poznáme u nás vďaka prekladom a aj jej osobnej návšteve Slovenska. Radosť je o to väčšia, že dlhoočakávaný nominovaný román Domov (Daheim, Fischerverlag) vychádza čoskoro aj v slovenskom preklade Michala Hvoreckého vo vydavateľstve Artforum. J. Hermann v najnovšom románe rozpráva o vzniku vlastného nového sveta v dome na brehu mora, zanechávajúc za sebou starý život, a o okamihu, keď prelom nastáva či nastať môže. Rozprávačka píše bývalému manželovi krátke listy, v ktorých opisuje nový život na severe. Spomína, opatrne sa pokúša nadväzovať priateľstvá, dokonca aj milostný vzťah a zamýšľa sa, či sa toto miesto môže stať jej novým domovom. Domov je román o kríze stredného veku a novom začiatku, napísaný v typickom hermannovskom priezračnom, no len zdanlivo jednoduchom jazyku.


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Lipská knižná cena 2021

Správy

Lipská knižná cena 2021

28. mája 2021 sa počas hodinového online prenosu v Lipsku konalo udeľovanie prestížnej knižnej ceny v kategóriách beletria, populárno-náučná literatúra/esejistika a preklad.

Švajčiarska knižná cena 2019

Správy

Švajčiarska knižná cena 2019

Švajčiarske denníky zverejnili mená piatich autorov a autoriek, ktorí sa budú uchádzať o švajčiarsku knižnú cenu za rok 2019. Porota označila všetkých päť románov za veľmi svojrázne a prekvapujúce. Cena sa bude udeľovať 10. novembra 2019 na medzinárodnom knižnom festivale v Bazileji.

Lipská knižná cena 2019

Správy

Lipská knižná cena 2019

21. 3. 2019 porota udelila Lipskú knižnú cenu 2019 autorke Anke Stelling za román „Mať to v suchu“ (Schäfchen im Trockenen, 2018, Verbrecher Verlag). Tento román vyšiel v malom, nezávislom, skôr ľavicovo orientovanom, berlínskom vydavateľstve Verbrecher, ktoré vzniklo v roku 1995 ako obývačkové vydavateľstvo. Vedú ho Werner Labisch spolu s Kristine Listau, ktorí sú dnes určite neskutočne šťastní, že boli v Lipsku takí úspešní.