Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Menasseho román Hlavné mesto získal nemeckú knižnú cenu 2017

Výsledok známy: Hlavné mesto (Die Hauptstadt, Suhrkamp, 2017), rakúsky autor Robert Menasse, žáner: EU román, ironický spoločenský román s prvkami kriminálneho románu a každopádne múdra literárna intervencia v správnom čase. Sám Menasse tvrdí, že je to realistický román.

Podvečer 9. 10. 2017 udelila porota toto významné ocenenie (v hodnote 25 000 Eur) Robertovi Menassemu za román Hlavné mesto, ktorý bol na zozname bestsellerov už pred nominovaním na ocenenie, čo sa často nestáva. Skôr prevláda tendencia stať sa bestsellerom po udelení ceny. Jedným z dôvodov, prečo bol tento román ocenený bol aj fakt, že Hlavné mesto" je mnohovrstvový text, ktorý majstrovsky pretkáva existenciálne otázky súkromného a politického, minulého a prítomného, významného a bezvýznamného, tragického a komického. So zručnosťou dramaturga sa Menasse ľahučko prehrabáva v tých najhlbších vrstvách sveta, ktorý nazývame naším.

Dejiskom Menasseho knihy je Brusel. Nie však historický, vábivý, kultúrny, ale Brusel Európskej únie s jej nekonečnou byrokraciou - ten je aj mestom osamelých duší, vykorenených ľudí, ktorí fungujú len ako zástupcovia jednotlivých štátov Európskej únie. Mesto, do ktorého sa sám Robert Menasse na štyri roky presťahoval a rešeršoval. Brusel si Menasse nezvolil náhodou, je totiž známym stúpencom supranacionálnej Európy a touto témou sa zaoberal vo viacerých svojich esejach či knihách.

Východiskovým bodom románu je oslava päťdesiateho výročia Európskej komisie a hlavný organizátor vyberie pre tento „jubileé project“ ako ústredný motív Osvienčim. A tak sa okolo príprav začína odvíjať rafinovane vystavaný príbeh, v ktorom autor nič nenecháva na náhodu. Menasse zaujímavo narába s postavami, hlavnou postavou románu sú totiž všetky postavy a v procese čítania možno odhaliť celú sieť biografických okolností – fádny rakúsky EU úradník Martin Susman natrafí na grécko-cyperskú kariéristku Feniu Xenopoulos, ktorá má na muške prešpekulovaného Nemca Kaia-Uweho-Friggeho, v pozadí ťahá za nitky šéf kabinetu Romolo Strozzi, ktorého korene siahajú až k starej talianskej šľachte. Nacionalistické bremená Rady EU však napokon oslava neunesie, Češi proti Nemcom, Briti proti Francúzom a Poliaci proti všetkým. Menasse však nechá vstúpiť do hry ešte niekoľko ďalších postáv: v bruselskom domove dôchodcov na smrť čakajúceho bývalého učiteľa Davida de Vrienda, ktorý unikol Osvienčimu a ktorého ako odbojára zradili a ktorý by opäť takmer skončil v koncentračnom tábore, keby v poslednej sekunde nevyskočil z vlaku do Osvienčimu, viedeňského starnúceho profesora ekonómie Erharta – syna presvedčeného nacistu, ktorý na konferencii o dušu spasenú rozpráva o tom, že by malo existovať len jedno jediné európske hlavné mesto – Osvienčim.

Literárna kritika vidí v Hlavnom meste množstvo paralel s Musilovým Mužom bez vlastností (Der Mann ohne Eigenschaften, 1930, 1943) a to nielen preto, že toto Musilovo dielo je obľúbenou knihou prezidenta komisie, ale aj preto, že v projekte päťdesiateho výročia osláv sa odráža slávna musilovská „paralelná akcia“ k prípravám osláv sedemdesiateho výročia vlády cisára Františka Jozefa I., okolo ktorej sa točí celý ensamble postáv, ktoré sa viac-menej podieľajú na ich organizácii. Oba romány rozprávajú o snoch a ilúziách, len s rozdielom, že Musil napísal nekrológ monarchie a Menasse sám uvádza, že i napriek brexitu, nie je ešte nič stratené.


Paulína Š. Čuhová


foto: Rafaela Proell, Wikimedia commons

Zobraziť diskusiu (0)

Evropský systém. Občanský hněv a evropský mír

Evropský systém. Občanský hněv a evropský mír

Menasse Robert

Esej o krizi kultury v evropském hlavním městě, o vztahu národních států a centrálních orgánů Unie a fungování demokratických principů. Autor měl původně v úmyslu napsat román o Evropě, prózu v duchu dekadentních pocitů typu „Evropa ve světle zapadajícího slunce“, jehož protagonistou se měl stát úředník Komise.

Kúpiť za 10,74 €

Vyhnání z pekla

Vyhnání z pekla

Menasse Robert

Významný rakouský autor, nositel mnoha ocenění, skloubil v tomto románě do jednoho širokého celku„svá“ témata (židé a židovství, pronásledování židů, křesťanství, náboženský fanatismus, nacismus, Rakousko a jeho nedávná - nacistická a antisemitská - minulost a často i přítomnost, historie studentských revolt v 60. a 70. letech, útěky a vyhánění, historie jako taková - možnosti jejího zachycení, její opakování a (ne)schopnost se z historie „poučit“). Vytvořil z nich tematickou i ideovou syntézu – ve třech narativních liniích, dějově průzračných, plných zvratů a velmi poutavě vyprávěných: první je příběh z první poloviny 17. století, životní dráha portugalského židovského chlapce Maného, pozdějšího židovského učence (Samuel Manasseh ben Israel), druhou paralelní linií je (přirozeně nedokončený) příběh dětství a mládí autorova vrstevníka židovského původu(inspirován autobiograficky), třetí pak líčí události jednoho večera v současné době.

Kúpiť za 23,75 €

Podobný obsah

Senzácia vo Frankfurte

Správy

Senzácia vo Frankfurte

Kim de l’Horizon (2666) vyštudovalo germanistiku v Slonovinovej veži a literárne plakanie v Bieli a čarodejníctvo u Starhawkovej. A dnes vo Frankfurte vyhralo Nemeckú knižnú cenu za rok 2022. Namiesto ďakovného prejavu zaznela pieseň Nightcall od francúzskeho elektrohousového umelca Kavinského a politické vyhlásenie, pri ktorom si de l´Horizon oholilo vlasy – na znak solidarity s protestujúcimi iránskymi ženami so slovami: „Je to znamenie proti nenávisti a za lásku. A boj všetkých ľudí, ktorých utláčajú kvôli ich telu.“

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Správy

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Sedemčlenná porota zverejnila dlhoočakávaný zoznam šiestich po nemecky napísaných románov, z ktorých iba jeden 17. októbra 2022 získa Nemeckú knižnú cenu dotovanú sumou 25 000 eur.

Lipská knižná cena 2022

Správy

Lipská knižná cena 2022

17. marca 2022 sa v Lipsku udeľovala prestížna knižná cena v troch kategóriách, ktorú si víťazi a víťazky prevzali v impozantnej veľtržnej sklenenej hale. O cene rozhodla sedemčlenná porota pod vedením literárnej kritičky Insy Wilke.