Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nadácia a Zem

Séria o Nadácii od spisovateľa Isaaca Asimova tvorí už desaťročia mimoriadne dôležitú súčasť kánonu vedeckej fantastiky. Jej dej presahuje čas aj priestor v obrovskom rozmere, nájdeme v nej diplomaciu, boj o moc, vedecké koncepcie o vývoji spoločnosti, úvahy o mýtoch, cestovanie galaxiou a až antropologické opisy kontaktu s ľudstvom v jeho rozmanitých podobách na iných planétach. Piaty diel takýchto kontaktov zahŕňa hneď niekoľko.

Ambiciózny projekt presahujúci desaťročia
Už okolnosti narodenia Isaaca Asimova sú zvláštne. Nie je totiž presne známy jeho dátum narodenia, on sám používal 2. 1. 1920. Narodil sa v Rusku, keď mal tri roky, jeho rodičia sa presťahovali, resp. emigrovali do USA. V priebehu života sa venoval vedecky chémii, ovládal niekoľko jazykov a okrem vedeckej fantastiky napísal aj množstvo kníh popularizujúcich vedu. Zomrel dosť nešťastne, keď sa mu pri operácii srdca organizmus infikoval vírusom HIV a v roku 1992 zomrel na následky kombinácie zlyhania srdca a AIDS.

Komplexnosť sveta románov o Nadácii ukazuje, že spisovateľ môže mať dlhodobé ambície pri vytváraní niečoho, čo považuje za hodnotné. V prípade Nadácie išlo doslova o desaťročia, pretože prvý diel vyšiel v roku 1951 a Nadácia a Zem v roku 1986. Hoci vyšli ešte ďalšie dve knihy, Nadácia a Zem je posledná v chronologickom poradí. Plynulo nadväzuje na Nadáciu na rozhraní, a aj keď sa niekedy tvrdí, že je knihu možno čítať ako samostatné dielo, bez Nadácie na rozhraní sa nevytvorí tá správna atmosféra hľadania jedného veľkého vesmírneho tajomstva: polohy Zeme, planéty, odkiaľ sa podľa dávnych mýtov začalo ľudstvo rozširovať na ostatné planéty. Priaznivcov diela Asimova určite prekvapilo, ako tu došlo k prepojeniu jeho príbehov o robotoch, ktorými sa dovtedy tiež preslávil a tvorili samostatné univerzum.

Konflikty o ľudskosť
Piaty diel série sa zameriava na putovanie po galaxii s cieľom odhaliť pravdu o tom, či existuje pôvodná kolíska ľudstva s názvom Zem alebo či ide o mýtus tiahnuci sa tisícročiami. Hlavné postavy sa o tom neustále sporia, argumenty raz prevažujú na jednu, inokedy na druhú stranu. Najčudnejšie je, že sa zdá, že len v nedávnom čase boli všetky zmienky o Zemi postupne likvidované, akoby trvala snaha zatajiť jej existenciu. Prečo však hľadať niečo, o čom neexistujú konkrétne dôkazy? Obyvateľ Nadácie, Golan Trevize, totiž verí, že na Zemi nájde odpovede na otázky o správnosti svojho rozhodnutia v prospech Gaiaxie. V predchádzajúcej časti sa viedla dišputa o tom, či má superorganizmus Gaia so zjednoteným vedomím právo kolonizovať celú galaxiu a pretvoriť ľudstvo na spokojné kolektívne bytosti bez súkromia.

Putovanie galaxiou predstavuje sekvenčné dobrodružstvo, od planéty k planéte sa hrdinovia stretávajú s rôznymi prekážkami, problémami, ohrozením. Objavujú sa komunikačné nezhody, občas až konflikty, pretože každá planéta predstavuje svojskú spoločnosť, niektoré žijú viac izolovane ako iné, vedia byť podozrievavé voči cudzincom, obzvlášť voči tým, ktorí hľadajú Zem, zabudnutú a pochovanú v nánosoch času. Najdôležitejší sa tu však javí konflikt individuálneho života verzus kolektívneho vedomia. Je správne vzdať sa svojej slobody rozhodovania v prospech dobrého života všetkých ostatných? Už len pre sledovanie obracania tohto problému z každej strany sa oplatí prečítať štvrtý a piaty diel. Celá séria Nadácie je určite časová investícia, ktorá sa bohato zúročí. Pre úplnosť uveďme všetky doteraz vydané tituly z vydavateľstva Lindeni v preklade Patricka Franka:

Nadácia
Nadácia a impérium
Druhá Nadácia
Nadácia na rozhraní


Isaac Asimov: Nadácia a Zem
Preklad: Patrick Frank
Lindeni, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Nadácia a Zem

Nadácia a Zem

Asimov Isaac

Nadačník Golan Trevize rozhodol v prospech Gaiaxie. Gaia je superorganizmus, planéta so zjednoteným vedomím, kde každá kvapka rosy, každý kamienok, každá bytosť môže hovoriť za všetkých – a cítiť za všetkých. Je to však správna voľba pre osud ľudstva? Trevize verí, že odpoveď nájde na legendárnej Zemi, kam siahajú korene ľudstva. V jej existenciu však nikto neverí. Nik si nie je istý, kde sa planéta prvých osadníkov galaxie nachádza.

Kúpiť za 21,51 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.