Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Najväčšiu moc máme dnes

Rudé slunce je románom z prostredia Rumunska, ktorý svojou atmosférou sprítomňuje aj hnev, aký zažíval Dominik Tatarka v Démonovi súhlasu. Pri čítaní vznikne dojem, že odpor voči socializmu môžeme zažívať v širšom kontexte. Divadlo o národnej súdržnosti infikovalo mnohé štáty bývalého Sovietskeho zväzu, a tak možno hovoriť o dejinách spoločného odporu. Gheorghe Stroe denníkovou formou zachytáva život úbožiaka, ktorému ktosi požičal pocit moci. Hlavný protagonista tohto príbehu nemá ďaleko ani od takej postavy, akou bol Barnabáš Kos z príbehu dramatika Petra Karvaša.

Dojímať sa nad vlastnými vetami je indikátorom vážnych psychických defektov. Ak k tejto svojej vlastnosti dostanete nadšený dav ochotný počúvať, ide už nielen o ľudskú, ale aj spoločenskú katastrofu s často deštruktívnymi následkami. Absolútna moc v dejinách po sebe zanechala dlhokánsky smrteľný zoznam a jej rezonancie v rôznych podobách vnímame vo svete dodnes. Manipulácia s masou, citové vydieranie, vyhrážky a heslá jednoty pod hrozbou vojny majú, žiaľ, stále svoje pevné miesto v štruktúrach moci. Z psychiatrického hľadiska je podhubie týchto dôsledkov rozmanité. Narcizmus, komplexy, pocit menejcennosti, krivda. Dav preferuje kohosi, kto žije problémy prostého ľudu. Počúva ikonu, ktorá klame o okamžite možnej ceste von z problémov. Vo väčšine prípadov sa však stáva, že na tribúne už nie je autentický človek, ale hybridná atrapa vykonštruovaného štátnika.

Rumunský spisovateľ Gheorghe Stroe vo svojom románe Rudé slunce (Havran, 2020) denníkovou formou zaznamenáva život dvojníka neznámeho diktátora a kritizuje obskúrnu oddanosť moci. Bez okolkov by sa dalo povedať, že dvojník vysokého politika nemá ďaleko od neslávne známej pozície mafiánskeho štartéra, pretože sa priamo vystavuje fatálnym rizikám. Len z dôvodu, že sa podobá na kohosi dôležitejšieho. Sám je pritom na mizine, nepodstatný, v hodnotovom rebríčku ešte nižšie ako telesná stráž. Konzumuje len to, čo zostane. Je ako pes naivne chodiaci okolo stola v nádeji, že niečo spadne a on nezomrie od hladu. Vo chvíľach, keď je sám, sa navyše v surreálnych sekvenciách priamo konfrontuje so svojou minulosťou. Poprel nielen svoju identitu, ale aj hodnoty, minulosť a pôvod. V dennom svetle ale nie je na hanbu čas. Tá prichádza s tichosťou noci, kde sa už pred sebou a svojimi skutkami nedá uniknúť. Tie intervenujú sen, odďaľujú spánok. Kto zostáva ležať v posteli? Čísi syn, rodič, manžel. Predovšetkým však vodca. Alebo jeho dvojník s pocitom vodcu. Bezbranný, naničhodný. Dotvorená replika kohosi cudzieho.

Napriek mizérii dvojníkovi stačí rozvášnený dav. Dokáže sa od svojej chudoby odosobniť a na moment má pocit, že kohosi tam vonku zaujíma. Že zažíva autentickú podporu burácajúceho ľudu. Pritom je len nastrčený chudák. Čím viac dôveruje svojim umelým schopnostiam, tým viac sa vzďaľuje bezpečiu. Na tom však nezáleží, v krajnom prípade by po jeho smrti vyšiel pred skormútený dav zázračne oživený, neohrozený a rozzúrený diktátor, ktorý by jeho osud používal ako argument na odplatu.

Umelá viera vo svoje schopnosti je nebezpečná. Navyše, ak sú predpísané, jasne kopírujú čísi referát o aktuálnej pravde. Našou najzákladnejšou schopnosťou by malo byť prirodzené hodnotenie všetkého, čo má na nás vplyv. Aby sa nestalo, že sa budeme hnevať na minulosť neskoro. Najväčšiu moc máme v prítomnosti.



Gheorghe Stroe: Rudé slunce

Havran, 2020

Preklad: Jiří Našinec


Obraz: Pastier so stádom, monogramista V. G., polovica 18. storočia, nemecký maliar, webumenia.sk

Zobraziť diskusiu (0)

Rudé slunce

Rudé slunce

Stroe Gheorghe

Fiktivní deník dvojníka nejmenovaného vůdce národa, jenž přesvědčivě zobrazuje systém dialektiky moci v autoritativních režimech. Ovšem narozdíl od klasických děl daného žánru, jako jsou například romány Podzim patriarchy od Gabriela Garcíi Márqueze, Náprava dle metody od Aleja Carpentiera či Já nejvyšší od Augusta R.

Kúpiť za 9,63 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.