Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Posledné rozhovory s Benediktom XVI.

Odstúpenie pápeža Benedikta XVI. v roku 2013 vyvolalo rôznorodé reakcie nielen v samotnej cirkvi, ale malo aj širší spoločenský dopad, pretože sa nevedelo, aké dôsledky prinesie. Každý, kto sa hlbšie zaujíma o život a myšlienkový svet Josepha Ratzingera, by nemal minúť knihu posledných rozhovorov s ním pred tým, ako sa stiahol do ústrania a do ticha rozjímania.

Rozhovory s Benediktom XVI. viedol skúsený novinár a spisovateľ Peter Seewald. Spolu už jednu spoločnú knihu vytvorili, išlo o diskusie týkajúce sa pontifikátu s názvom Svetlo sveta. Pápež, cirkev a znamenia čias (Don Bosco 2011), odvtedy sa objavili viaceré témy a potreba vyjadriť sa k nim, pretože emeritný pápež je stále považovaný za významnú autoritu a človeka s hlbokým pohľadom do súčasného stavu civilizácie nielen západného sveta. Časť rozhovorov sa zaoberá aspektmi pontifikátu, úlohami stojacimi pred pápežom, spoločenskými a politickými javmi, ktoré musia byť zohľadnené, pričom sa Benedikt XVI. priamo vyjadruje aj ku kritike jeho vlastnej osoby. Už hneď v prvej kapitole si pri popise motívov vedúcich k odstúpeniu z pápežského stolca uvedomíme, o aký premyslený skutok išlo. V tomto prípade zaváži aj svedectvo Raniera Cantalamessu, ktorý v knihe Chlapec, ktorý nosil vodu (Spolok sv. Vojtecha 2017) vyjadril obdiv k spôsobu, akým sa Benedikt XVI. vzdal moci.


Kniha je zásadná pre pochopenie formovania identity Benedikta XVI. V tomto zmysle ide predovšetkým o odpovede na otázky „Mám sa stať kňazom alebo nie? Hodím sa na to alebo nie? A vôbec, prečo som tu? Čo sa so mnou deje? Kto som?“ Zároveň ide o vytváranie vzťahu k minulosti a interakciu so súčasným dianím a hľadanie svojho miesta v ňom. Významné miesto v spomienkach patrí rodine, súrodencom, mladosti a začiatkom pôsobenia v cirkvi. Vysvetľuje tiež priebeh II. svetovej vojny očami a zážitkami mladého chlapca, ktorým vtedy bol. Po pôsobení vo viacerých mestách a univerzitách nakoniec z Mníchova putoval v roku 1982 do Ríma na žiadosť Jána Pavla II., aby čoskoro získal prívlastok „pápežov strážny pes“. Získal totiž funkciu prefekta Kongregácie pre náuku viery, ktorú zastával do roku 2005.


Rozhovory sú navyše aj intelektuálnymi dejinami teológie po II. svetovej vojne. Vplyv Josepha Ratzingera na myslenie svojich kolegov na univerzite a súčasníkov v teologických a cirkevných kruhoch bol oveľa väčší ako sám, možno príliš skromne, pripúšťa. V istom zmysle bol „teologická hviezda“, o to viac po menovaní oficiálnym koncilovým teológom. Podobne popisuje svoj vzťah k významným nemeckým a švajčiarskym teológom, vrátane kontroverzného Hansa Künga. Mimoriadne zaujímavé sú pasáže, v ktorých sa diskutuje o dôvodoch, prečo sa Druhý vatikánsky koncil nevyjadroval k minulosti, konkrétne k otázkam fašizmu, diktátorským režimom a antisemitizmu v spoločnosti. Emeritný pápež zdôrazňuje potrebu pochopiť kontext doby začiatku 60tych rokov:


„Vtedy bola naozaj iná situácia. Bol tu obrovský tlak Sovietskeho zväzu, ktorý už pohltil polovicu Európy. Kubánska kríza sa chápala ako signál, že svet môže každá chvíľu vybuchnúť. Každý vedel, že Hitler bol zločinec, že Nemecko sa v rukách zločineckej bandy dopustilo otrasných skutkov. No súčasné hrozby boli také silné, že sa nereflektovali otázky minulosti, ale vnímali sa pod ťarchou momentálneho ohrozenia.“


V žiadnom prípade nejde o nezrozumiteľné čítanie, prípadne vzdialené akademické debaty. Postoje Benedikta XVI sú formulované s presnosťou, zrozumiteľnosťou, stručnosťou, sú premyslené a dôsledné, čo čitatelia určite ocenia aj v kapitole Chyby a problémy, v ktorej sa venuje najproblematickejším kauzám svojho pontifikátu: sexuálne zneužívanie detí kňazmi, aféra Williamson (biskup popierajúci holokaust), Vatileaks (únik dôverných informácií z blízkeho okolia pápeža). Kniha priam vyzýva na pozorné čítanie a premýšľanie a snáď aj prehodnotenie postojov ku pápežovi, ktorý konal skôr v tichosti a do hĺbky a do ticha sa tento veľký človek súčasnosti aj utiahol.



Peter Seewald: Posledné rozhovory – Benedikt XVI.
Preklad: Martina Grochálová
Spolok svätého Vojtecha 2017
240 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Posledné rozhovory - Benedikt XVI.

Posledné rozhovory - Benedikt XVI.

Peter Seewald

Pápežom Benediktom XVI. sa skončila jedna éra. Roky jeho pôsobenia v úrade pápeža boli pre Cirkev ako veľké duchovné cvičenia, ktoré jej pomohli nekompromisne do seba nahliadnuť a následne sa posilniť vnútorne i navonok. Kniha Posledných rozhovorov je duchovným testamentom, dôverným odkazom tohto veľkého pápeža, ktorému sa viac než ktorémukoľvek inému podarilo upriamiť pozornosť veriacich aj neveriacich na úlohu Cirkvi v súčasnom svete. Vo svojich rozhovoroch s Petrom Seewaldom sa prvýkrát vyjadruje k vnútornému utrpeniu, k dojímavým a ťažkým chvíľam, ktorými bol pretkaný život tohto mučeníka za pravdu. Nech posledné rozhovory, po ktorých sa Benedikt XVI. ponoril do modlitby a mlčania, pomôžu odhaliť jeho veľkosť, svätosť a priamočiarosť života, nech v nás prebudia túžbu poznať jeho životné dielo, v ktorom sa skrývajú nevýslovné poklady múdrosti a pravdy.

Kúpiť za 19,00 €

Podobný obsah

Proč pacifističtí Svědkové Jehovovi nejvíc připomínají povinnou vojenskou službu?

Správy

Proč pacifističtí Svědkové Jehovovi nejvíc připomínají povinnou vojenskou službu?

Na obálce knihy Jehovista je sice uveden autor jen jeden – Martin Sodoma –, ale jde o pseudonym dvojice Vojtěch Domlátil a Ivan Sobička. Proč krycí jméno, jestli psali knihu opravdu ve dvou, a proč se rozhodli napsat román o praxi Svědků Jehovových? A jaká jsou hledání a tápání, která zažívají jejich hrdinové díky příslušnosti k téhle církevní organizaci?

McCarthyho Cesta jako komiks

Správy

McCarthyho Cesta jako komiks

Po komiksové adaptaci Brodeckovy zprávy, kterou vydalo Argo v roce 2023, přichází Manu Larcenet s dalším zpracováním významného literárního díla. Pulitzerova cena stvrdila obrovský celosvětový úspěch románu Cesta. Larcenetova adaptace je naprosto originální, a přitom velice věrná.

Vlastní pokoje – dvanáct rozhovorů s českými spisovatelkami

Správy

Vlastní pokoje – dvanáct rozhovorů s českými spisovatelkami

Kniha Jany Poncarové Vlastní pokoje přináší dvanáct rozhovorů s českými spisovatelkami, zastupujícími různé generace, literární žánry, přístupy k tvorbě, názorové proudy i strategie přežití (nejen) v umělecké branži.