Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Predajná výstava plagátov z knihy Prašina – Kriedový panáčik sa vydáva na cesty

Najnovší príbeh z tajomnej štvrte, v ktorej ešte donedávna záhadne nefungovala elektrina, je naozaj výnimočným výtvarným počinom. Pripravili sme preto putovnú a predajnú výstavu plagátov, ktoré určite potešia každého pravoverného prašinológa či prašinologičku. Ak chcete vedieť, kde sa dá vidieť a či a ako sa k plagátom dostať, čítajte ďalej.

Prašina je svet, ktorý vytvoril autor knižnej trilógie Vojtěch Matocha za výdatnej pomoci ilustrátora Karla Osohu. Po úspechu prvých troch kníh, Prašina (Artforum, 2019), Prašina 2: Čierny Merkurit (Artforum, 2019) a Prašina 3: Biela komnata (Artforum, 2021), sa tajomná štvrť vracia v podobe komiksu Prašina – Kriedový panáčik.

Komiks pôvodne vychádzal v podobe siedmich samostatných zošitov v českom vydavateľstve Paseka, od februára je k dispozícii ako súborné vydanie v slovenčine. Okrem toho, že je dospelejší a temnejší ako knižná trilógia, je dôležité o ňom povedať ešte dve veci.

Kriedový panáčik je voľným pokračovaním trilógie, na jeho čítanie však vôbec nepotrebujete poznať príbeh z kníh, funguje úplne samostatne.

To, že ide o výnimočnú vec, potvrdzuje aj cena za najlepšiu kresbu v prestížnej komiksovej súťaži Muriel. Viac sa o knihe dozviete z rozhovoru s autorom Vojtěchom Matochom.

Správny fanúšik predsa potrebuje plagát

Inšpiráciou pre výstavu bola veta skalného 12-ročného fanúšika – prašinológa, ktorého vyjadrenie „Prašina je asi najlepšia kniha, akú som kedy čítal“ viedlo k úvahe, že by asi, ako každý správny skalný fanúšik, potreboval plagát.

Pri návšteve Karla Osohu sme teda vo vydavateľstve upiekli predajnú výstavu plagátov pre všetkých skalných a skalné (fanúšikov aj ruže). Táto výstava chvíľu visela v bratislavskom kníhkupectve Artforum, teraz sa však vydáva na cesty.

Bratislava – Žilina – Košice – Trebišov

Sériu prekrásnych ilustrácií vo formáte plagátov v týchto dňoch môžete vidieť v žilinskom Artfore, kde bude visieť od 10. apríla do 6. mája.

Ďalším dočasným domovom plagátov je Festival Punktík, na ktorom sa budú tešiť obdivu 20. apríla v priestoroch košickej Tabačky Kulturfabrik. Od 22. apríla si ich zase budete môcť pozrieť v kníhkupectve a kultúrnom centre Šum v Trebišove.

Zatúžili ste po kúsku Prašiny? Žiaden problém. Plagáty sú predajné.

Ktorýkoľvek z obrázkov v tomto článku môže byť váš. Vieme ich vyrobiť v dvoch formátoch:

Väčší formát (B3: 353 x 500 mm) – 20 eur
Menší formát (A3: 297 x 420 mm) – 15 eur

Ak po niektorom z nich túžite, napíšte nám na mail marketing@artforum.sk:

– číslo plagátu,
– formát, o ktorý máte záujem, a počet kusov.

O ostatné sa postaráme.



Zobraziť diskusiu (0)

Prašina: Kriedový panáčik

Prašina: Kriedový panáčik

Matocha Vojtěch

Prašina je späť! Zmenená, s novými hrdinami a v komikse, no stále je to ona. Sedem samostatných komiksových zošitov vychádza ako knižné súborné vydanie v slovenčine.

Kúpiť za 16,11 €

Prašina (slovenská verzia)

Prašina (slovenská verzia)

Matocha Vojtěch

Prašina je tajuplné miesto: temný ostrov uprostred žiariacej Prahy. Nikto nevie prečo, ale v Prašine nefunguje elektrina: nesvietia tu lampy, nejazdia električky a mobily márne hľadajú signál.

Kúpiť za 12,51 €

Prašina 2. Čierny merkurit

Prašina 2. Čierny merkurit

Matocha Vojtěch

Praha je zaviata snehom, ktorý ukryl akékoľvek stopy jesenného dobrodružstva Jirka a En. Prašina však znova nečakane vtrhne do ich životov ako snehová víchrica. Aká hrozba číha v prašinskej štvrti Krchleby a kto je tajomný Melichar?

Kúpiť za 12,51 €

Prašina 3. Biela komnata

Prašina 3. Biela komnata

Matocha Vojtěch

Je sparné leto a napätie na hraniciach Prašiny rastie. Podnikateľ Klement Hrouda sa vracia do Prahy, aby sa pomstil, a na svahoch Šibeničného vrchu striehnu Krchlebčania, vedení záhadným Melicharom.

Kúpiť za 12,51 €

Prašina - kompletná trilógia

Prašina - kompletná trilógia

Matocha Vojtěch

Kompletná trilógia z tajomnej pražskej štvrte. Pre odvážnych čitateľov a čitateľky od 10 rokov.

Kúpiť za 39,00 €

Podobný obsah

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Ukážka z knihy Simon od Narine Abgarian

Narine Abgarian, Katarína Strelková

V malom arménskom meste zomrel miestny murár Simon. Patril k váženým a obľúbeným občanom mestečka Berd, známy však bol aj svojimi nespočetnými ľúbostnými aférami. Na poslednej ceste ho odprevádzajú všetky jeho milované. Každej zanechal nejaký dar a spomienku na veľkú lásku. A každá má svoj príbeh. Simon od Narine Abgarian je síce pomenovaný po mužovi, no rozpráva príbehy štyroch pozoruhodných žien. Abgarian s neochvejnou úprimnosťou a jemným humorom zobrazuje premenu svojich ženských postáv na pozadí tráum 20. storočia: arménskej genocídy, občianskej vojny, dvoch svetových vojen a sovietskej moci. Silný príbeh o silných ženách napísala autorka magického románu Z neba spadli tri jablká na vrchole svojich tvorivých síl. Simon je hrejivý román: tragikomický, ale aj plný nesmiernej láskavosti a dobra. Je hlavne o láske – tej, ktorá je často nedosiahnuteľná, ale keď ju raz človek nájde, ostane mu na celý život.

Z neba spadli tri jablká

Recenzie

Z neba spadli tri jablká

Na vydavateľskú činnosť legendárneho bratislavského Artfora je prosto spoľahnutie. K jubilejnému tridsiatemu výročiu na Kozej sa mi z ich utešene sa rozrastajúceho portfólia podarilo vyloviť ďalšiu jagavú autorskú perličku. Ide o arménsku spisovateľku píšucu po rusky Narine Abgarian. V edícii -klad jej vyšiel útly román s pôvabným názvom Z neba spadli tri jablká, ktorý do slovenčiny preložila Zuzana Bujačková a sú v ňom použité ilustrácie od Františka Hűbela.