Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Som Richard Stanke

V občianskej spoločnosti na Slovensku vždy zaznieval silný hlas z hereckej komunity. Zlomové udalosti si vyžadovali zapojenie čo najväčšieho počtu ľudí a bude to tak opäť. Je preto zaujímavé zistiť, čo si o svojom pôsobení myslia zúčastnení aktéri, o to viac, ak ide o ľudí s určitou prestížou v kultúre. Richard Stanke je v tomto zmysle dôležitá postava, o čom svedčí aj fakt, že je nositeľom Radu Ľudovíta Štúra I. triedy. Rozhovory s Richardom Stankem viedol Ján Štrasser a je to pozoruhodné čítanie na dotvorenie ďalšej časti obrazu o slovenskej kultúre.

Čítajte čo najskôr
Publikačné a tvorivé aktivity Jána Štrassera sú rôznorodé a invenčné. Za posledné roky sme si mohli prečítať pomerne dosť rozhovorov, ktoré viedol s významnými osobnosťami a dokonca aj sám so sebou. Znovu a znovu dokazuje, do akej hĺbky sa vie pripraviť bez ohľadu na profesiu respondenta a ako vycibrene dokáže klásť otázky, pričom nechýba ani irónia až sarkazmus. Posledný príspevok je kniha s názvom Som Richard Stanke, v ktorej môžeme spoznať nielen herecké osudy tohto herca, ale aj veľmi otvorene vyrozprávané viaceré životné okolnosti a názory na vyslovene aktuálne dianie. Čítať túto knihu v súčasnosti je naozaj užitočné, viaceré udalosti totiž ešte stále rezonujú v spoločenskom diskurze a čitatelia budú veľmi dobre zorientovaní. Kým sa k tomu Richard Stanke dostane, rozpovie viacero príbehov zo svojej minulosti herca, nevyhýba sa ani podrobnostiam zo súkromia. Jedna z najsilnejších pasáží v knihe sú jeho slová o strate svojho partnera Aleša Votavu.

Jednotlivé rozhovory sú rozdelené do kapitol a väčšinou sledujú chronologický vývoj, od hereckých začiatkov až po takmer dnešné dni. Ján Štrasser svojimi otázkami obratne manévruje, aby získal čo najpresnejšie odpovede, jeho respondent sa im nevyhýba, no rovnako šikovne vie používať slová, čo často znamená stručnosť a výstižnosť. Richard Stanke začínal hrať ako detský herec ešte na základnej škole a vo Virtuálnej databáze slovenského divadla sa nachádza pôsobivých 98 záznamov o jeho rolách od roku 1990. V knihe sú spomenuté tie, ku ktorým má herec výraznejší vzťah, no ani tých nie je málo. Navyše hrá aj vo viacerých seriáloch a pôsobí v dabingu. Dozvedáme sa tak mnoho okolností natáčania, zákulisných informácií, o ktorých by sme sa inak asi nedozvedeli a majú aj celkom dramatický charakter, ako príhoda z natáčania Alžbetinho dvora, kde musel zaskakovať kaskadér a následkom technického zlyhania skončil v nemocnici – Stanke odhadoval, že on sám by možno takéto zranenia ani neprežil.

Občiansky aktivista
„My tu nie sme preto, aby sme dávali druhú šancu tejto vláde. Svoj čas trestuhodne premrhali. My sme tu preto, že šancu na zmenu krajiny chceme dostať my, slušní občania tejto krajiny.“ Uvedený citát sa nachádza v knihe My sme tí, na ktorých sme čakali (Artforum, 2018, s. 83) a svedčí o tom, že Richard Stanke, rovnako ako mnoho ďalších predstaviteľov kultúry, neostal v kľúčových okamihoch po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nezainteresovaný, naopak, svojimi presne formulovanými stručnými vetami podporil zmenu v spoločnosti, ktorá vyzerala ako zmena paradigmy vývoja. Rovnako prehovoril aj na zhromaždení za mier na Ukrajine a v knihe má významný priestor práve myšlienka dôležitosti jasných postojov v témach, ktoré sa niekedy označujú aj ako civilizačné.

Jediná nevýhoda knihy je, že by mohla byť snáď aj dlhšia. Rozhodnutie autorov je potrebné rešpektovať, ale vzhľadom na to, že Richard Stanke nepôsobí na sociálnych médiách a o jeho názoroch sa nemáme možnosť len tak ľahko dozvedieť, určite by tu bol potenciál na ďalšie témy. Dobrý dojem však určite robí množstvo sprievodných fotografií, väčšinou z divadelných predstavení, ale aj zo súkromia a z verejného života. Pre priaznivcov slovenskej kultúry a špeciálne divadelného a filmového umenia je táto kniha skutočne inšpiratívnym čítaním, je však potrebné zdôrazniť, že v nemalej miere sa o to pričinil svojimi otázkami sám Ján Štrasser.

Ján Štrasser: Som Richard Stanke
N Press, 2023
192 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Som Richard Stanke

Som Richard Stanke

Štrasser Ján, Stanke Richard

Richard Stanke je herec. Na Slovensku je veľa hercov. Richard Stanke je dobrý herec. Tých je už trochu menej. Richard Stanke je dobrý herec, ktorý neváha verejne zdvihnúť hlas, keď je ohrozená sloboda a demokracia. A tých je ešte menej, no tým skôr treba o nich vedieť a hovoriť o nich,“ hovorí Ján Štrasser - sám výnimočný básnik, textár, dramaturg, prekladateľ a autor niekoľkých kníh rozhovorov. Dôkladne pripravený sa vydal preskúmať mimoriadne bohatú rozhlasovú, divadelnú a filmovú kariéru aj súkromný život herca a angažovaného občana Richarda Stankeho.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Osem vytrvalých

Osem vytrvalých

"Touto knihou som ani tak nemienil postaviť pomník ôsmim (a cez nich aj mnohým ďalším) dôležitým vydavateľom. Chcel som si len uctiť ich prácu a poďakovať sa im za ňu." Napísal Ján Štrasser v úvode knihy Kniha Osem vytrvalých, knihy rozhovorov s ôsmimi slovenskými vydavateľmi. Tých si vybral z viac ako tritisíc, ktorí vydávajú alebo vydali nejakú knihu a sú to vydavatelia, ktorí majú dlhú históriu; vydávajú kvalitnú literatúru; v ich edičnej koncepcii má dôležité miesto pôvodná tvorba a Ján Štrasser ich osobne dobre pozná.

Slovo blázon nepoužívam

Slovo blázon nepoužívam

Jozef Hašto, Ján Štrasser

„Ľudia ako doktor Jozef Hašto sú, a vyzerá to tak, že ešte dlho budú, na Slovensku v menšine. Dokonca vo výraznej menšine. Tým väčšmi si zaslúžia, aby o nich vedela väčšina. Výrazná väčšina. Môžu, ba mali by byť pre ňu obohatením a životnou inšpiráciou.“ Toto napísal Ján Štrasser v úvode svojej najnovšej knihy rozhovorov. Kniha Slovo blázon nepoužívam vychádza 13. novembra a my vám z nej prinášame ukážku.

Vladimir Sorokin: Manaraga

Vladimir Sorokin: Manaraga

Po fantasmagorickom Telúrsku vydáva Artforum ďalší výborný distopický román Vladimira Sorokina, ktorý tentokrát Sorokin venoval knihám a ich neistej budúcnosti - okolo roku 2040 budú kuchári na snobských grillparty pripravovať pokrmy na ohni z horiacich papierových kníh. V kruhoch Kuchárov sa však nájde istý reformátor, ktorý chce túto zábavku dostať aj do fastfoodov a medzi plebs.