Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Uspávanka so smrtiacim efektom

Postavenie rodiny v modernej, vyspelej dobe je paradoxne dosť neľahké. Všadeprítomný konzumný tlak nezdravo presadzujúci kult úspechu, sebarealizácie či egocentrického individualizmu má na partnerské a rodinné väzby neraz veľmi negatívny dopad. O tom, do akých patologických stavov môže prerásť túžba po naplnení osobných ambícií, ktorým ide na úkor normálne fungujúca rodina, výborne rozpráva Leila Slimani. Mladá autorská nádej pôvodom z Maroka žijúca vo Francúzsku, ktorá má na svojom konte zatiaľ dva romány, pričom pre nás je momentálne podstatný ten druhý v poradí.

Má názov Uspávanka a Slimani s ním zabodovala skutočne vo veľkom štýle, keď zaň minulý rok obdržala prestížnu Gouncourtovu cenu. Na slovenský trh ho v krásnej grafickej úprave dodalo stále silnejšie sa presadzujúce vydavateľstvo Inaque a brilantný preklad si na ňom strihla sama pani šéfka Aňa Ostrihoňová.

Masséovci sú mladá stredostavovská rodina s dvomi malými deťmi a slušne zabezpečeným zázemím. Usídlení sú v lepšej parížskej štvrti. Pohybujú sa len medzi správnymi ľuďmi, vyznávajú tie správne hodnoty a vedú len správny život, takže celá rodinná idylka nemôže byť ružovejšia. Výraznejšie napätie nastane, keď Myriam začne zvažovať návrat do advokátskej kancelárie s cieľom naplniť svoje vysoké očakávania. Úloha vzornej, dokonalej matky sa odrazu pretláča s profesijnými záujmami emancipovanej pracujúcej ženy. Zdá sa však, že prijateľné riešenie je na dohľad. Po bedlivom pátraní sa mladí rozhodnú zamestnať pestúnku. Louise sa spočiatku javí ako úplný ideál: spoľahlivá s výbornými referenciami, nenápadná, ale vždy k dispozícii, v osobnom prejave zdržanlivá a predovšetkým „nefarebná“.

Problémy ale na seba predsa len nenechajú dlho čakať. Deti, ktorým sa rodičia odrazu stále intenzívnejšie vzďaľujú, zostávajú na pestúnke fixované čoraz viac. Louise sa znenazdajky, ale o to dôraznejšie stáva stredobodom celého rodinného kolobehu, pre ktorého hladký chod je z ničoho nič nepostrádateľná. Rodina sa na nej stáva doslova závislá a keď si Louise začne presadzovať vlastné výchovné metódy, mladí začínajú pociťovať naozajstnú bezbrannosť. Hrozba nevyhnutného konfliktu sa rýchlo blíži a napokon vyústi do otrasnej, ťažko pochopiteľnej tragédie.

Leila Slimani čitateľa príliš nešetrí. Text poníma pomerne originálne, keď pointu a celé rozuzlenie prudko odkrýva v priebehu niekoľkých prvých riadkov. Okolo šokujúcej udalosti postupne skladá mozaiku jednotlivých aspektov, ktoré k nešťastiu viedli, alebo naň mali istý vplyv. Autorkin rukopis je strohý, ale o to výpovednejší, keď i do relatívne malej plochy dokáže zataviť značné množstvo faktorov, ktoré rôznymi smermi deformujú normálne nastavený hodnotový rebríček a môžu jednotlivca dohnať až k tým najextrémnejším aktom násilia. Slimani píše priamočiare, úderné vety obalené silnými emóciami a permanentným napätím. Veľa sa toho odohráva na povrchu, ale takisto zostáva veľa skrytého kdesi za oponou bežných spoločenských konvencií.

Uspávanka je preto i napriek veľmi vážnej téme čitateľsky atraktívny text, ktorý možno uchopiť z viacerých strán. Isté však je, že Leila Slimani napísala dielko až nepríjemne presne reflektujúce rôzne dysfunkcie v moderných vzťahoch a ich predstavách o samotnom zmysle rodinného života. Moje zatiaľ iba druhé stretnutie s INAQUEjšou produkciou tak dopadlo opäť na výbornú.

Leila Slimani: Uspávanka

Vydal: Inaque 2017

Preklad: Aňa Ostrihoňová

155 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Uspávanka

Uspávanka

Leila Slimani

Román ocenený prestížnou Goucourtovou cenou prináša príbeh jednej rodiny, do sveta ktorej vstúpila slúžka Louise. Prostredníctvom priliehavého opisu mladého manželstva a fascinujúcej a záhadnej postavy pestúnky sa nám odhaľuje dnešná doba so svojimi predstavami o láske a výchove, nerovnocenných vzťahoch a peniazoch, spoločenských a kultúrnych predsudkoch.

Kúpiť za 11,69 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.