Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Utlmujúca Samanta Schweblin v novele Mimo dosah

Samanta Schweblin abstraktne vytvára ilúziu pohyblivej hladiny, aby pod ňou našla večný pokoj vody v exotickej novele s moderným, hypnotickým jazykom.

"Vstane a jde pryč. Zapomene si žabky, nechala je válet pár metrů odtud, na schodech bazénu, ale neřeknu jí to."

Autorka Samanta Schweblin vo vetách zanecháva miznúce detaily času. Postavy sa za nimi obracajú v núdzi zúfalstva, a tak si vytvárajú súvislý obraz pamäti.Tá utlmuje pomalosť odchodu pri doznievajúcom vedomí. Rekonštrukciou zdanlivo bezvýznamných udalostí sa v ťažkostiach postáv mení na čosi skutočné, čo bývalo hmatateľné a prítomné. Fungovalo vlastným poriadkom a vzťahom k okoliu. Práve vzťahy pôsobia bezvýznamne a chladne, pretože podstatné sú len ich fragmenty v zvyšnom čase.

Samanta Schweblin kreatívne ohýba vizuálne podobenstvá a necháva dostatočný priestor na čitateľskú interpretáciu. Nachádza v osude momenty s ktorými sa nedá hýbať a postavy musia apaticky vyčkať koniec. V jej postmodernom románe nie je priestor pre tragické náreky. Psychológia protagonistov sa nachádza na mŕtvom bode, akoby ich autorka dopovala silnými dávkami sedatív a nie sú schopné významnejšie konať.

Vo svojich zlomových situáciách rezignujú na oporné body. Sú obkolesení nadbytočným štandardom. Ten stráca svoje účinky, pretože sa mení na tragikomickú kulisu vo fádnosti smutného dňa. Vnáša do deja podoby argentínskeho vidieka bohatého na honosnejšie sídla, kde sú na záhradách bazény, exotické zvieratá, za ktoré majitelia flegmaticky utrácajú tisícky peso.

Napriek esteticky príjemnej podobe života sa na pôdoryse tejto krajiny vytvára hybridný obraz väzenia. Jeho múry sú prepojené asfaltovými cestami, dá sa v ňom slobodne hýbať a komunikovať, ale všetko spomínané sa s potrebami ľudí míňa. Svoje úlohy si začínajú uvedomovať až vo vrcholných fázach ohrozenia.

preklad: Dita Aguilera, Kosmas 2019

Recenznú knihu poskytlo nakladatelství Kosmas.

Zobraziť diskusiu (0)

Mimo dosah

Mimo dosah

Samanta Schweblin

Schweblin napsala postmoderní vícehlasou hypnotickou novelu, která se čte jedním dechem. Těžko určit, jestli je to sen, realita, horor či noční můra.

Kúpiť za 8,37 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.