Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Úzkosť z klaunov

Strašil ma jeden obraz. Preto som si nikdy žiadny film od Alejandra Jodorowského nepustil. Strapatá a bradatá mužská hlava s púdrom a líčením. Čosi, čo ma máta už od detstva, spája sa mi to s klaunmi a z nich mám neprekonateľnú úzkosť a fóbiu. Čiastočne tento pocit vyriešil Joker v podaní Joaquina Phoenixa. Čiastočne tomu pomohla literatúra od Alejandra Jodorowského. Prekonal som strach z výšky tým, že som sa postavil na vysokú skalu a díval som sa z nej dolu.

Odkladal som všetky Jodorowského divadelné predstavenia, efemérne panické akty som považoval za prejav pózy, jeho nudistické a vulgárne komiksy ma nepripútali (a nepútajú dodnes). Jeho gestikulácie a ego vo videorozhovoroch boli čímsi, čo som bol ochotný pozorovať iba z diaľky. Nikdy predtým sa nestal súčasťou môjho širšieho filmového záberu. Jednoducho – Jodorowsky stelesňoval všetko, čo som v umení považoval za exponované, teatrálne šokujúce, iba málo alebo príliš umelo autentické.

Bojím sa ísť po to slovo, ale asi si ním budem musieť pomôcť, aby som sa odblokoval. Celú jeho umeleckú epizódu som sám pre seba považoval za zbytočnú a nepodstatnú. A je to úplne legitímne. Dodnes chodia po svete ľudia, ktorí realistov vo výtvarnom umení považujú za vrchol, zatiaľ čo výtvarný výraz surrealistov za čosi dekadentné a istým spôsobom choré.

Zlom
Jodorowského biograficky ladený román Tanec reality (Malvern, 2020) u mňa ležal na poličke pár rokov, kým som sa k nemu úplne náhodne dostal. Čitateľsky som sa vymkol a svoju vtedajšiu rozčítanú knihu som nechal v izbe, kde sa spalo. Siahol som teda na Jodorowského potme. Díval som sa na hypnotizujúci obraz a povedal som si, že prekonám svoje predsudky a budem o ňom čítať. Od tohto momentu uplynuli dva mesiace a nadviazali naň ďalšie dve knihy. Kdeže ptáče nejlíp pěje (Malvern, 2019) a Psychomagie (Malvern, 2015). Jodorowského dielo som síce striedal s inou literatúrou, no bol som nenásytný, potreboval som o ňom vedieť viac. Sám sa pokúsim odpovedať na otázku prečo.

Prekvapilo ma, s akým citom a pochopením pre vlastnú históriu Jodorowsky analyzuje svoje spomienky, hoci pri všetkých zdôrazňuje, akú úlohu vo všeobecnom prežívaní zohráva nevedomie a sny. Lucidné snívanie, tarot a astrológia. Ak tu mnohí zastanete z dešpektu pred ezoterickou literatúrou, môžete smelo pokračovať ďalej, pretože akokoľvek to tak pôsobí, táto sféra je permanentne ohýbaná Jodorowského podmanivým poetickým myslením. Ak tu zastanete znova so zdvihnutým obočím, že táto veta je plná klišé, poďte to ešte skúsiť. V každom zázraku je trochu symbolickej matematiky, v každom mýte kúsok vlastných koreňov, v každom úniku prehnaného gesta kus génia. Jodorowského portrét sa skladá z dejín, zo židovského pôvodu jeho rodiny, šamanizmu, ale aj zo selektívnych náboženských exkurzov, ku ktorým má ambivalentný vzťah. Dominuje dynamická, neukotviteľná osobnosť a umenie.

„Nemoc je metafora! Je to manifestovaný protest dítěte!“ (Tanec reality, str. 130)

Z Jodorowského tvorby vyplýva, že vlastnú intímnosť považuje za súčasť tvorivého procesu. Chce, aby sa stala diskutovanou látkou. Exhibícia jeho pohľadov a interpretácií má byť odkazom pre všetkých, čo s ním prídu do kontaktu. Tým radí aspoň polhodinovú tvorbu poézie denne bez ohľadu na jej kvality. Inšpiruje nás k počúvaniu svojho vnútorného, ak chceme – duchovného, ak nie – tvorivého hlasu. Naviguje k mágii kreativity ako k veľkej terapeutke.

„Viděl jsem vedle sebe bloudit přízrak temné destrukce a víc než kdy dřív jsem cítil, že divadlo musí být veděno světlem.“ (str. 185)

Hodili by ste po ľuďoch vedro plné jedovatých hadov?
Alejandro Jodorowsky si to rozmyslel. Otvorene hovorí o pokúšaní svojich experimentálnych hraníc. Akty oslobodené od divadelného priestoru mali, jemne povedané, extravagantný charakter. Ak tušíte pornografiu, ste na zlej adrese, pretože Jodorowsky o nej hovorí ako o slepej uličke. Obmedzil sa iba na ostrosť kreatívneho výrazu, silu intelektu, emóciu. Je dobre, že sme vždy na pozore pred týmito heslami. Jodorowsky ich pomôže do veľkej miery redefinovať a zmeniť k nim prístup.

Dnes má 95 rokov a hnevá sa na majstra, ktorý spáchal samovraždu, keď mal stodesať rokov.
Načo mu bola celá jeho múdrosť? Pýta sa cynicky.

Čisto subjektívne – Alejandro Jodorowsky sa stal dôležitou súčasťou môjho čitateľského života.


Zobraziť diskusiu (0)

Psychomagie

Psychomagie

Jodorowsky Alejandro

Jsme nemocní. I když navenek můžeme překypovat zdravím, každý si v sobě nese nějaké trauma – nejčastěji z útlého dětství – které mu brání plně se realizovat a vést šťastný a plnohodnotný život.

Kúpiť za 15,66 €

Tanec reality

Tanec reality

Jodorowsky Alejandro

Jodorowského autobiografický román nabízí pohled do mysli a života tohoto překypujícího autora. Sledujeme jeho lidskou, duchovní a mystickou cestu od raného dětství a dospívání, po vývoj jeho psychomagických a metagenealogických praktik prostřednictvím jeho poznání, že všechny problémy jsou zakořeněny v našem rodokmenu.

Kúpiť za 16,56 €

Kdeže ptáče nejlíp pěje

Kdeže ptáče nejlíp pěje

Jodorowsky Alejandro

Román Alejandra Jodorowského Kdeže ptáče nejlíp pěje je považován za vrchol dosavadní prozaické tvorby tohoto polyedrického autora původem z jihoamerického Chile. V sevřené narativní formě se zde díky autorově originální, bájivé fantazii rozvíjí příběhy několika generací autorových sefardských a aškenázkých židovských předků, kteří na své pouti ze středověkého Španělska, přes Itálii, Litvu a Ukrajinu až do Argentiny a Chile počátku dvacátého století procházejí soustavnou řadou bizardních událostí, v nichž se mísí historie, mýtus, šílenství a surrealistická fantasmagorie.

Kúpiť za 16,15 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.