Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Posledná poklona Sherlocka Holmesa

Vydávanie príbehov Sherlocka Holmesa v novom preklade aj dizajne začalo vydavateľstvo SnowMouse v roku 2016. Odvtedy sa priaznivci brilantného detektíva vždy tešia na každú novú knihu tejto edície, pretože okrem výbornej zábavy a potešenia z čítania zažívajú aj estetickú radosť spôsobenú krásnymi ilustráciami. Nateraz siedmy zväzok tejto série nesie názov Posledná poklona.

Čítať Sherlocka Holmesa nikdy neomrzí. Jeho fanúšikovia radi podstupujú hru založenú na tej istej schéme len s rozličnými kulisami a postavami. Riešenie aj toho najbizarnejšieho alebo najhoršieho zločinu je vždy založené na neúprosnej logike, spájaní náznakov do súvislostí, na jedinečnej schopnosti všímať si detaily, využívať triky ako prestrojenie alebo nenápadnosť dovedenú do majstrovskej úrovne. Navyše je tu jedinečný štýl písania, pretože hoci existuje veľa epigónov A. C. Doyla, jeho originalitu sa už nepodarilo skopírovať nikomu.

Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) bol pomerne všestranný autor, ktorého záujmy výrazne presahovali detektívny žáner. Vo vydavateľstve SnowMouse venujú pozornosť aj ďalším dielam, konkrétne ide o trilógiu s profesorom Challengerom: kultový Stratený svet (2017), poviedky odrážajúce vedecký vývoj na prelome storočí Pás plný jedu (2018) a Doylov záujem o špiritizmus v románe Zem plná hmly (2021). No predsa len najväčšiu slávu získal detektívnymi príbehmi, ktoré sa postupne spojili do takzvaného kánonu tvoriaceho 56 poviedok a 4 romány. Doteraz vydané zväzky zdobia knižnicu nejedného fanúšika kvalitnej literatúry a ide o nasledujúce tituly: Sherlock Holmes 1: Štúdia v krvavočervenom, Podpis štyroch (2016), Sherlock Holmes 2: Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa (2017), Sherlock Holmes 3: Pes rodu Baskervillovcov (2017), Sherlock Holmes 4: Spomienky na Sherlocka Holmesa (2018), Sherlock Holmes 5: Návrat Sherlocka Holmesa (2019), Sherlock Holmes 6: Údolie hrôzy (2020). O preklad všetkých textov sa postaral Ján Kamenistý a o grafický dizajn a ilustrácie Julo Nagy.

Každá kniha obsahuje aj štvorpísmenové skratky, ktorými sú označené jednotlivé príbehy. Napríklad v tomto zväzku sú k poviedkam Umierajúci detektív alebo Diablovo kopýtko priradené skratky {DYIN} a {DEVI}, ďalšie sú viditeľné hneď na obale. Autorom skratiek je popredný znalec profesor Jay Finley Christ. V Poslednej poklone nájdeme osem poviedok pôvodne datovaných v rokoch 1908 až 1913, pričom posledná, Posledná poklona bola zverejnená v roku 1917. Zápletky sú v textoch pomerne rôznorodé: vyšetrovanie vrážd, špionážna zápletka, nepochopiteľné šialenstvo, dokonca umierajúci detektív. Minimálne dve poviedky majú až hororové prvky a pre všetky platí, že obsahujú toľko nápadov, že iným spisovateľom by vystačili na celé knihy. V jednej poviedke sa navyše dočkáme aj veľmi zaujímavého prekladateľského kúska v podobe využitia nárečia.

Pre čitateľov, ktorí sa ešte s novým vydaním Sherlocka Holmesa nestretli, je potrebné poukázať na výtvarný aj estetický rozmer celej série. Výtvarník Julo Nagy vytvoril pre každú knihu jedinečné a skutočne krásne ilustrácie (stvárnené v realite ako farebné obrazy) a každý zväzok má navyše excelentnú obálku s významnou postavou z vesmíru Sherlocka Holmesa. Svoje miesto si takto našli okrem samotného detektíva napríklad aj jeho verný pomocník Dr. Watson, osudová žena Irena Adlerová a na siedmej knihe Sherlockov vplyvný brat Mycroft. Knihy tak jednotlivo a špeciálne spolu tvoria skvostné artefakty a v knižnici si zaslúžia osobitné miesto. Aj po piatich rokoch od vydania prvého zväzku môžeme len zopakovať, že ide o mimoriadny vydavateľský počin.


Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 7. Posledná poklona

Preklad: Ján Kamenistý

Ilustrácie: Julo Nagy

SnowMouse Publishing, 2021

272 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Sherlock Holmes 7

Sherlock Holmes 7

Doyle Arthur Conan

Keď jedného hmlistého večera byt na Baker Street 221B navštívi Sherlockov brat, je to, ako by sa jedna z planét vychýlila zo svojej predurčenej dráhy. Mycroft Holmes totiž neopúšťa svoje kruhy len tak pre nič za nič.

Kúpiť za 13,41 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.