Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Apokryfy Sherlocka Holmesa

Od roku 2016 vydavateľstvo SnowMouse Publishing postupne prinášalo k čitateľom príbehy Sherlocka Holmesa v novom preklade a excelentnej vizuálnej forme, takže vo výsledku pôsobí celá zbierka až bibliofilsky. V ôsmich knihách je tak k dispozícii celý tzv. kánon, ktorý tvoria štyri romány a 56 poviedok. Existujú však aj diela súvisiace s Holmesom, ktoré nespadajú do kánonu, a práve tieto texty tvoria obsah deviatej knihy s názvom Apokryfy Sherlocka Holmesa.

V súvislosti so Sherlockom Holmesom si jeho autor, sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930), užil dosť nezvyčajných, občas až absurdných situácií. Stávalo sa mu, že niektorí čitatelia a čitateľky si zamieňali autora za jeho postavu, prípadne nedokázali pochopiť, že Holmes je fiktívna postava a nie skutočný človek. Okrem toho prisudzovali samotnému Doyleovi detektívne schopnosti a ľudia sa naňho obracali s pomocou pri riešení niektorých životných situácií. Prečo to uvádzame? V knihe Apokryfy Sherlocka Holmesa sa nachádza článok, ktorý Doyle napísal, aby vysvetlil práve svoj vzťah k postave geniálneho detektíva, a na konkrétnych príkladoch ukazuje, ako nesprávne si ho ľudia vysvetľovali.

Čo všetko teda nájdeme v tejto takmer 400-stranovej knihe? V úvode vydavateľka Anna Olejárová napísala k jednotlivým kapitolám komentáre, v ktorých vysvetľuje širší kontext a okolnosti vzniku či už článkov publikovaných v novinách, alebo iných textov. Postupne si prečítame dlhšiu esej Niekoľko osobných údajov o Mr. Sherlockovi Holmesovi, kratší článok o súťaži o najobľúbenejšie poviedky samotného autora, pokračujú poviedky, v ktorých niekedy Holmes ani nevystupuje, no odkazuje sa tu naňho (priamo alebo v náznakoch). Nasledujú divadelné hry a krátke texty v podobe načrtnutej zápletky alebo kritika A. C. Doylea vo forme básne, vrátane autorovej uštipačnej odpovede.

Čitatelia majú hneď niekoľko dôvodov, prečo si Apokryfy Sherlocka Holmesa prečítať. Otvoria im nové perspektívy fiktívneho sveta slávneho detektíva, zistia, že poviedka môže byť strhujúca aj bez jeho prítomnosti, pretože duch geniality sa vznáša aj nad snaživým Dr. Watsonom. Zreteľne sa tiež ukazuje, že musí existovať hranica vo vzťahu čitateľa a obľúbenej postavy, pretože prekročenie tejto hranice smeruje rýchlo k posadnutosti a obťažovaniu reálnych ľudí. Prínosom sú aj divadelné hry, hlavne prvá, pretože sa v nej napríklad dozvieme krstné meno profesora Moriartyho, spoznáme Holmesa aj v stave zaľúbenosti a veľký priestor tu získala postava Billyho, Holmesovho mladého pomocníka. Aj pri kratších textoch je vidieť, ako Doyle precízne budoval zápletky, bol to profesionál, čo platilo aj o iných jeho literárnych aktivitách.

Vizuálne prepracovaná je, samozrejme, aj deviata kniha. Ilustrácie v nej opäť namaľoval Julo Nagy, sú sugestívne, trochu mysteriózne, vždy bezprostredne odrážajú dej, ale zároveň ho aj istým spôsobom presahujú. Z obálky sa na nás díva sám Arthur Conan Doyle, zatiaľ čo na predchádzajúcich tituloch to boli postavy z príbehov. Ďalší prvok je viditeľný síce aj osobitne, ale lepšie vynikne pri ostatných dieloch. Aby sa zdôraznila odlišnosť tohto kusa od ostatných, zvolila sa odlišná razba knihy, tentoraz je strieborná oproti predchádzajúcim zlatým.

Na záver si ešte pripomeňme zoznam všetkých kníh v sérii, ktoré preložil Ján Kamenistý: Sherlock Holmes 1: Štúdia v krvavočervenom, Podpis štyroch (2016), Sherlock Holmes 2: Dobrodružstvá Sherlocka Holmesa (2017), Sherlock Holmes 3: Pes rodu Baskervillovcov (2017), Sherlock Holmes 4: Spomienky na Sherlocka Holmesa (2018), Sherlock Holmes 5: Návrat Sherlocka Holmesa (2019), Sherlock Holmes 6: Údolie hrôzy (2020), Sherlock Holmes 7: Posledná poklona (2021), Sherlock Holmes 8: Z archívu Sherlocka Holmesa (2023).

S knihou Apokryfy Sherlocka Holmesa bude spokojný každý, kto chce pochopiť širší kontext tejto známej literárnej postavy, nebude chýbať vzrušenie pri nových záhadách, aké musel rozlúsknuť, a ide o viac ako dôstojné uzavretie edície vydávanej roky v snahe obohatiť čitateľov o zážitky, ktoré vedel sprostredkovať len sir Arthur Conan Doyle.


Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes 9. Apokryfy Sherlocka Holmesa
Preklad: Ján Kamenistý
Ilustrácie: Julo Nagy
SnowMouse Publishing, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Sherlock Holmes 9

Sherlock Holmes 9

Doyle Arthur Conan

Arthur Conan Doyle napísal viac diel o svojom detektívovi, ako obsahuje tradičný „kánon“ Sherlocka Holmesa, t. j. kompletné dielo zahŕňajúce štyri romány a 56 poviedok, ktoré sme vydali v predchádzajúcich zväzkoch edície. Sherlock Holmes je postava, ktorá vedie pestrý literárny život a príležitostne si odskočí rozdať pár rád pri detektívnom pátraní v iných poviedkach, pátra po zločine na javisku v divadle, ako na starého známeho naňho narazíme pri čítaní eseje alebo novinového článku z pera A. C. Doylea.

Kúpiť za 18,91 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.